2013. április 29., hétfő

Az önéletrajz

Az álláskeresés egyik első lépése egy jó és hatásos, emellett a saját egyéniségünknek megfelelő önéletrajz összeállítása. Erre az eszközre mindenképp szükségünk lesz, ha állást keresünk.

A sikeres önéletrajz az alábbi feltételeknek felel meg: összeszedett, lényegre törő, informatív, az adott pozícióra optimalizált, és helyesírási hibáktól mentes.

Az önéletrajz jellege

Manapság a legelterjedtebb, leggyakrabban használatos önéletrajz az úgy nevezett amerikai típusú önéletrajz. Ez az önéletrajz szellős, jól tagolt, átlátható; a különféle események (állások, tanulmányok) fordított sorrendben - a legújabb, vagyis a legrelevánsabb van legfelül - jelennek meg. A másik elterjedt önéletrajz az Europass önéletrajz. Ezt külföldi munkára történő jelentkezésnél ajánlják. Ez az önéletrajz egy egységes sémára épül, lényegében egy táblázatot kell kitöltenünk. Ennek az önéletrajznak a legnagyobb előnye az összehasonlíthatóság, viszont sematikussága miatt a személyiség bemutatására nem alkalmas.

Kreatív önéletrajzot akkor használunk, amikor valamilyen kreativitást igénylő munkakörre jelentkezünk: pl. grafikus, marketinges. Ez az önéletrajz színes, ötletes, és lényegében bárhogyan kinézhet.

Funkcionális önéletrajzot használhatunk, ha nagyobb lyukak találhatóak az önéletrajzban: hosszabb munkanélküliség, esetleg szülés utáni hosszabb kimaradás esetén lehet ez hasznos. A lényege, hogy a tapasztalatok és tanulmányok relevancia alapján, az állásra igazítva jelennek meg.

Utolsóként a hagyományos, folyószöveges önéletrajzról szólnék pár szót. Ez az önéletrajz úgymond kiment a divatból, nincs rá ideje a munkáltatónak, hogy egy folyószövegből bogozza ki az információt, vagyis finoman szólva sem praktikus ilyennel pályázni. Egy esetben ajánlom csak: ha ezt kifejezetten kérik. Ha egy munkáltató kézírásos hagyományos önéletrajzot kér, jó eséllyel grafológiai vizsgálatnak fogják azt alávetni.
 
Mi legyen az önéletrajzban?

Az önéletrajz tetején egy cím található, ez lehet az "Önéletrajz" vagy a "CV" (Curriculum vitae), illetve lehet még a saját nevünk. Én ez utóbbi felé hajlok, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy egy önéletrajzot olvas, viszont sokkal jobban megmarad az olvasóban a nevünk, ha az kiemelt helyen szerepel. Ezt követően mindenképp egy személyes adatok rész következik. Itt jelenik meg a lakcím, illetve - ha fontos  - a tartózkodási cím. A tartózkodási cím akkor lehet érdekes, ha valaki például a fővárosban él és oda jelentkezik, ellenben hivatalosan egy messzebb lévő településen van a bejelentett lakcíme. A munkáltatónak ugyanis nem mindegy, hogy kell-e utazási költségtérítést fizetnie, esetleg előfordulhat-e az, hogy a munkavállaló gyakran elkésik mondjuk azért, mert késik a vonat. A személyes adatok között kell feltüntetnünk a telefonos elérhetőségünket, egy jól megválasztott, hivatalos, a saját nevünket tartalmazó e-mail címet, születési helyünket, dátumunkat, illetve ha kérik, akkor az állampolgárságot is.

A személyes adatokat követően kicsit szabadabb a sorrend. Jöhet itt akár egy rövid, egy-két mondatos leírás "karriercél" címen, de itt következhetnek a személyes kompetenciáink és eredményeink is - ezt akkor ajánlom, ha kifejezetten olyan tudásunk van, amit nagyon hangsúlyoznak a hirdetésben. Alapesetben viszont az önéletrajz felépítése nagyjából az alábbi sorrendet követi: cím, személyes adatok, tanulmányok, szakmai tapasztalat (a szakmai tapasztalat pályakezdőnél felcserélhető a tanulmányok résszel, ha a tanulmányokat jelentősebbnek találjuk), jártasságok, készségek, majd érdeklődés és/vagy hobby.

Mind a tanulmányok, mind a szakmai tapasztalat rész részletezhető. Tanulmányoknál mindenképp írjuk meg a képző intézmény pontos nevét, helyét; az elvégzett szakot és szakirányt, illetve a képzés kezdetének és befejezésének évét. Érdemes továbbá felsorolni a legfőbb tárgyakat, esetleg a szakdolgozat címét. Munkahely esetén minden esetben írjuk meg a cég nevét, a munkavégzés helyét, a munkakör elnevezését, és röviden felsorolhatjuk a munkakörben ellátott feladatokat, az elért eredményeket. Informatív az is, ha megírjuk a cég tevékenységi területét is, mint például telekommunikáció, szoftverfejlesztés, oktatás. Jártasságoknál mindenképp írjuk meg, hogy milyen számítógépes szoftvereket és milyen szinten kezelünk. De itt figyeljünk oda arra, hogy tényleg az igazat írjuk, ugyanis állásinterjún könnyen lebukhatunk. Vagyis ne írjuk azt, hogy "Microsoft Word professzionális ismerete", ha például az önéletrajzunkat is enterekkel tördeljük ahelyett, hogy térközt használnánk. Ugyancsak itt írjuk meg, ha van például B kategóriás jogosítványunk, gépírás tudásunk, vagy bármilyen speciális, az álláshoz szükséges ismeretünk.

A készségek részt úgy írjuk meg, hogy egyszerre reflektáljunk az álláshirdetésre és egyszerre jellemezzük is magunkat. Ezt úgy képzeljük el, hogy ha jelentkezünk egy ügyfélszolgálatos állásra, akkor írjuk be ide, hogy "türelmes és barátságos személyiség", vagy "stressztűrő képesség, fejlett konfliktuskezelési készség". De ezeket is csak akkor célszerű leírni, ha tényleg igaz ránk, illetve mindenképp célszerű a lelkületünknek megfelelő hirdetésekre jelentkezni...

Az érdeklődés rovat arra van elsődlegesen, hogy kitűnjünk a tömegből, hogy valami alapján emlékezzenek ránk. Előfordulhat például az is, hogy azért leszünk szimpatikusak az interjúztatónak, mert ugyanaz a hobbyja, mint nekünk.

Hogy nézzen ki egy önéletrajz?

Egy a fontos: mindenképp legyen igényes, látszódjon rajta az, hogy foglalkoztunk vele. Érdemes odafigyelni a helyesírási hibákra, valamint arra, hogy a formázás is egységes, valamint tetszetős legyen. A betűtípus legyen Arial, Times New Roman, esetleg Verdana, Calibri (kivétel a kreatív önéletrajz), a szöveges rész legyen 10-12-es betűméretű, a címek lehetnek ennél valamivel nagyobbak. Ne használjunk az indokoltnál több kiemelést: ne legyen színes az önéletrajz, aláhúzottak maximum a címek lehetnek, de ne legyen benne túl sok dőlt, vagy félkövér szöveg se, mert a túl sok kiemelés épp az ellenkezőjét éri el.

A fénykép

A fényképről megoszlanak a vélemények, van aki azt mondja például, hogy csak akkor küldjünk fényképes önéletrajzot, hogy ha kérik, máskor meg ne, de szerintem ez ízlés dolga... Mindenképp fontos, hogy az önéletrajzon egy igazolványkép méretű, fényképész által készített, jól beállított arckép szerepeljen, lehetőség szerint a CV jobb felső felében. Fényképről szoftveresen kivágott kép, oda nem illő ruházattal teljességgel kizárt.

Kész az önéletrajz, mit tegyek?

Miután elkészültünk, érdemes egy vagy két személlyel átnézetni az önéletrajzot. Ekkor derülhetnek ki sokszor olyan hibák, amik elkerülték a figyelmünket. Meg tudjuk: több szem többet lát - hátha van egy-két ötlete az illetőnek, hogyan lehetne jobb az önéletrajz. Miután ezzel is megvagyunk, készítsünk motivációs levelet, és a kettőt két mellékletben csatolva, az e-mailbe írt rövid kísérőlevéllel együtt továbbítsuk a megadott e-mail címre, vagy töltsük fel a cég karrieroldalára. Ezt követően már nincs más teendő, mint várni az eredményre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése