2013. június 4., kedd

Nyelvtudás

Frissdiplomásként az idegennyelv tudás az egyik legfontosabb és legpiacépesebb ismeret. Humán végzettséggel megsokszorozódik az esélyünk az elhelyezkedésre, ha legalább két nyelvet beszélünk folyékonyan.

Pályakezdő bölcsészként az egyik legkönyebben megcélozható munkahely egy SSC (Shared Service Center). Ezek az úgynevezett szolgáltatóközpontok az anyacég számára biztosítanak központosított szolgáltatásokat: általában az SSC-k látják el a multinacionális cégek különféle ügyfélszolgálati, számviteli-pénzügyi és informatikai igényeit.

Helyzetkép

Magyarország ebből a szempontból jól áll, rengeteg multi hozta a 2000-es évektől hazánkba a szolgáltatóközpontját. Az SSC-hez történő bejutás viszonylag könnyű: sokszor elég, ha a kívánt nyelveket magas szinten beszéljük (nyilván ez az informatikai jellegű feladatokra nem igaz). Hátrányuk, hogy többnyire nem tartogatnak túl sok kihívást ezek a pozíciók: az elvégzendő feladatok többsége többnyire betanított szellemi munka. Így történhet meg az például, hogy egy magyar-spanyol szakos bölcsész számviteli területre kerül frissdiplomásként.

Mennyi az annyi?

Mindazoknak akik visszahőköltek a betanított szellemi munka hallatán leszögezném: az SSC-kben nagyon jó kezdő fizetésre lehet számítani. Egy a Jobline.hu-n megjelent cikk szerint egy kizárólag angolul beszélő ügyfélszolgálati munkatárs kezdőként átlagosan bruttó 255 000 forintot kapott 2012-ben, míg ha e mellé német nyelvtudás is társult, akkor fizetése elérte a bruttó 270 000 forintot is. Gazdasági végzettség esetén ez az összeg - angol nyelvtudással - már 260-280 ezer forintra rúg - bár egy bölcsészt ez aligha hatja meg. Egy különlegesebb nyelv - svéd, orosz, holland, kínai, japán - ismerete átlag bruttó 320 ezres kezdő fizetést eredményez.

Summa summarum: tanuljunk nyelveket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése